Toelichting lezing “Het Englandspiel” door: Jaap Kooimans

2018 is uitgeroepen tot “het jaar van verzet”


2e wereldoorlog periode 1942-1944: Het Englandspiel is de naam van een kat-en-muis-spel tussen de Britse geheime dienst SOE in Londen en de Duitse contraspionagediensten Sicherheits Dienst en Abwehr. Vrijwel alle Nederlandse geheim agenten vielen na dropping (uit Londen) direct in Duitse handen. De Nazi’s gebruikten de zendcodes van deze agenten om (valse) informatie naar Londen te sturen. Op deze wijze werden, óók met behulp van Nederlandse verraders, honderden verzetsstrijders gearresteerd en om het leven gebracht. Aangezien de Britse archieven tot 2045 gesloten blijven, is tot op de dag van vandaag niet precies duidelijk waarom een en ander zo is misgelopen met zulke fatale gevolgen.

Ik schets de historische context, verklaar het verloop van de operatie met blik op Engelse en Duitse inzet, schets een aantal theorieën over het hoe-en-waarom en verklaar de afwikkeling. De lezing verloopt via een power point presentatie en bevat talloze historische foto’s en enkele filmpjes. Duur lezing is circa 90 minuten met een pauze.

Inmiddels is deze lezing al ruim 40-maal gehouden voor diverse serviceclubs (Rotary, Lions- en Probus), het Oorlogs- en Verzetsmuseum in Rotterdam, de Rotterdamse Salon, debatcentrum Dorttalk in Dordrecht en bij de van Genth kazerne te Rotterdam voor verschillende officiersverenigingen. De publiekswaardering is hoog, (uit enquête 9.0!) en wordt als zeer interessant gekwalificeerd.