In de media..

1Vandaag-NPO-Startjpg
EenVandaag AVROTROS • 6 min

50 jaar tv-serie Floris: de James Bond van de Middeleeuwen

Begin jaren '70 werden er veel jongens geboren met de naam Floris. En menig kind speelde in die tijd 'riddertje' op straat. Dit kwam door de populaire tv-serie Floris, gespeeld door Rutger Hauer, toen nog een totaal onbekende acteur.

Bekijk het fragment op NPO-Start..

Museum-Hoornjpg

Floris, 50 jaar jeugdheld
Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn

Het Museum van de 20e Eeuw brengt van 3 februari tot en met 15 september 2019 een expositie over de befaamde tv-serie “Floris”. Het is in 2019 exact 50 jaar geleden dat de serie werd uitgezonden. Deze tentoonstelling geeft de fans van toen veel plezier door de herkenning. En jongere generaties zullen kennismaken met een middeleeuwse held die nog springlevend is.

Bezoek de expositiepagina van Het Museum van de 20e Eeuw

Radio5-InterviewjpgOp 19 september was Jaap Kooimans te gast bij Jeroen van Inkel op NPO Radio 5. Kijk op NPO uitzending gemist om het complete interview te beluisteren.

De auteur Jaap Kooimans was op 5 september 2018 te gast bij Radio Rijnmond.  Beluister het interview op de website:

Radio-Rijnmond-Audiopng

Boek over televisieserie Floris:

De James Bond van de middeleeuwen


Boeken_met_Jeroen_Vullingsjpg

Slechts twaalf afleveringen telde de jeugdserie Floris uit 1969, geesteskind van het duo Paul Verhoeven en Gerard Soeteman. Maar de serie, uitgezonden in 1969, schreef historie, nu geboekstaafd in het jubileumboek Floris. Er werd voor het verhaal bewust gekozen voor het jaartal 1500 omdat het einde van de Middeleeuwen toen naakte, omdat het buskruit uitgevonden was, omdat zo tal van historische figuren aan bod konden komen als Karel van Gelre, Maarten van Rossem, Philips de Schone, Jeronimus Bosch en de Friese geweldenaar Grutte Pier.

Boeken met Jeroen Vullings

De naam voor de serie was eigenlijk ‘Floris en de fakir’, naar gezochte analogie met Bommel en (de slimme) Tom Poes. De fakir Sindala zou in dit duo voor het vernuft staan. Dat was de theorie, de praktijk hield zich niet aan het draaiboek, en zeker niet aan het beschikbare budget. Daar werd toen schande van gesproken, om nog maar over de ‘enorme hoeveelheid geweld’ – een verontrust raadslid liet in het Nieuwsblad van het Noorden optekenen dat Floris gevaarlijker voor de jeugd was dan vrije verkoop van condooms. En dan die ‘verkwisting’… Soeteman en Verhoeven stonden daarna lang als ‘te duur’ bekend.

Maar achteraf is hun budgetoverschrijding een luttel bedrag vergeleken met de vormende invloed op een generatie kijkers, die naast de enge snaveldokters en de martelingen, ook nooit de heldhaftigheid van Floris meer zullen vergeten. Luister op Radio 1
VPRO-OVTjpg

VPRO OVT - Floris is jarig

Floris wordt vijftig en krijgt een boek. Daarin lezen we alles over ridder Rutger en zijn oosterse hulp, de fakir Sindala. Ze strijden samen voor het goede, dat wil zeggen voor het herstellen van de rechten van ridder Floris en tegen het kwade, oftewel tegen het nare Gelre. De tv-serie werd een enorme hit. En meisjes hielden, naar verluidt, evenveel van Floris als jongens. Journalist Jaap Kooimans schreef "Floris, het complete verhaal achter de serie". De schrijver is te gast. Luister op VPRO OVT.

LOGO-ADjpg

Artikel AD.nl Schrijver Jaap Kooimans: "Floris zat vanaf 1969 in mijn genen"


Floris zat vanaf 1969 in mijn genen


Op 14 september 2018 was de cast en crew van de tv-serie Floris terug naar Slot Loevestein voor de boekpresentatie van "Floris, Het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie".

Auteur Jaap Kooimans zat als 9-jarig jochie thuis in Nieuw-Lekkerland aan de TV gekluisterd bij de belevenissen van Floris en Sindala. Sindsdien zit "Floris" in zijn genen, zo idolaat werd hij van de serie vol spanning en voor die tijd op de Nederlandse TV ongekende sensatie.

Lees verder op AD.nl

Foto-Slot-Loevesteinjpg

De makers van Floris op SLot Loevestein. Bedenker Gerard Soeteman (midden) met naast zich auteur Jaap Kooimans, temidden van een deel van de cast en crew. Fotografie: © Cor de Kock

Interview Jaap Kooimans - Boek & Leeswinkel "Het Witte Huis", te Rhoon

https://www.boekenleeswinkelhetwittehuys.nl/ Jaap Kooimans schreef boek over jeugdheld "Floris"
Bericht: Carina Proveniers - Camera: Dick Roelse
RTV Albrandswaard - https://www.rtvalbrandswaard.com/site/